Marcel Ciolacu, plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Florin Cîțu, dar și a altor demnitari: ”Crearea unui buget paralel, ocult, destinat membrilor si reprezentanților PNL” | DOCUMENT

Marcel Ciolacu, plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Florin Cîțu, dar și a altor demnitari: ”Crearea unui buget paralel, ocult, destinat membrilor si reprezentanților PNL” | DOCUMENT
Marcel Ciolacu, plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Florin Cîțu
Publicat: 11/10/2021, 16:56
Actualizat: 11/10/2021, 17:08

Partidul Social Democrat a depus o plângere penală pentru ”abuz în serviciu” și ”constituire a unui grup infracțional organizat” împotriva lui Florin Cîțu, dar și a altor miniștri interimari. Marcel Ciolacu, șeful PSD, declarase, anterior, că aceeași plângere penală îi va viza pe toți demnitarii implicaţi în adoptarea H.G. nr. 1088/2021 prin care Executivul a alocat 1 miliard de lei din Fondul de Rezervă pentru proiecte locale.

Încă de pe 7 octombrie, Marcel Ciolacu anunța, pe pagina sa de socializare, că Florin Cîțu și Klaus Iohannis au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR.

”Le spun clar: în ciuda tuturor amenințărilor și a deciziilor profund nedrepte ale guvernării lor eșuate, nu vom ceda! Vor primi în schimb ceea ce merită:

  1. Plângere penală pentru abuz în serviciu față de toți demnitarii implicați în decizia luată de Guvern;
  2. Atacăm și desființăm hotărârea de Guvern prin care au alocat discreționar banii către primării din Fondul de Rezervă;
  3. Cîțu va pleca! De tot!”, avertiza Marcel Ciolacu în mediul online.

Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiecte locale, a anunțat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA),

GÂNDUL prezintă extrase din această plângere penală depusă de Partidul Social Democrat – prin președintele Marcel Ciolacu – împotriva lui Florin Cîțu, prim-ministru interimar al România, a lui Kelemen Hunor, vice-prim-ministru interimar, a lui Zoltan Attila Cseke, ministrul interimar al Dezvoltării, Dan Vîlceanu, ministrul  interimar al Finanțelor, ”dar și față de alte persoane a căror identitate va rezulta din administrarea de probe.

Reprezentanții PSD lansează acuzații grave:

  • Constituire a unui grup infracțional organizat
  • Abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit ce a produs consecințe deosebit de grave. 
  • Alte infracțiuni

”H.G. nr. 1088 din data de 6 octombrie 2021, alocarea pur arbitrară a peste 1.010.966 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”

PSD acuză faptul că această Hotărâre de Guvern nu a reprezentat altceva decât o ”alocare pur arbitrare de fonduri”, criteriul fiind unul ”ilicit”.

”În fapt, prin această hotărâre, făptuitorii au dispus alocarea pur arbitrară a peste1.010.966 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, unor unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru plata unor cheltuieli curente și de capital. Alocarea de fonduri a fost realizată însă în mod arbitrar, discreționar. Criteriul avut în vedere a fost unul ilicit, și anume apartenența la o anumită entitate politică, nicidecum interesul public sau necesitățile financiare reale determinate de factori obiectivi, ci doar interesul unui grup restrâns de persoane”, se precizează în plângerea penală.

În plângerea penală, social-democrații precizează că H.G. nr. 1088 din data de 6 octombrie 2021 este doar rezultatul unei ”conivențe infracționale”.

”H.G. nr. 1088 din data de 6 octombrie 2021 este, așa cum vom arăta în continuare, rezultatul unei conivențe infracționale și al unor acțiuni concertate, derulate de făptuitori care, în mod pur arbitral, cu încălcarea atribuțiunilor de serviciu, au determinat producerea unui folos material injust în beneficiul unor entități teritorial administrative/autorități publice, cu scopul de recompensa în mod ilicit membrii unei formațiuni politice (Partidul Național Liberal) și un anumit tip de acțiune politică (votul exprimat de membrii PNL pentru alegerea făptuitorului Cîțu Florin — Vasile la conducerea acestei entități)”, se mai arată în plângerea penală a PSD.

”Calitatea de membru PNL, suficientă pentru obținerea unor foloase necuvenite”

Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiecte locale, numai că social democrații acuză imixtiuni politice și spun că totul s-a rezumat la a repartiza bani, în teritoriu, numai în funcție de apartenența la Partidul Național Liberal.

”În cazul de față nu au primat, așa cum era legal, necesitățile obiective de finanțare reală a unor unități administrativ teritoriale sau nevoia imperativă de a fi echilibrate unele bugete locale, destructurate în mod evident pe fondul elementelor neprevăzute generate cu costurile suplimentare realizate pentru contracararea efectelor pandemiei, ci doar calitatea de membru al Partidului Național Liberal, aceasta fiind suficientă pentru obținerea unor foloase necuvenite, prin acest tratament ilicit.

Această modalitate ilegală de exprimare publică a unor acte inerente procesului de guvernare, prin deturnarea unor acte administrative de la scopul lor avut în vedere de legiuitor, dar și crearea unor supra-criterii, neconstituționale, demonstrează, pe lângă imaturitate politică, o conduită infracțională de o îndrăzneală ieșită din comun, un dispreț fățiș și total față statul de drept (de altfel mult evocat în discursurile politice ale făptuitorilor), o încălcare gravă a atribuțiilor de serviciu”, se mai arată în plângerea penală.

”Conduita infracțională a persoanelor sesizate este de natură a determina grave dezechilibre și are impact major negativ pe termen scurt și mediu, cu ramificații multiple, efectele prejudiciante fiind covârșitoare”

PSD

”Deturnarea surselor și atribuirea lor pe criterii politice”

Reprzentanții PSD acuză, în plângerea penală depusă, o ”deturnare” unor surse din Fondul de Rezervă al Guvernului și atribuirea sumelor de bani exclusiv pe criterii politice.

”Trebuie precizat faptul că specificul acestui fond aflat la dispoziția Guvernului României constă tocmai în caracterul excepțional, respectiv caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor ce pot fi finanțateel  reprezentând,  conform  voinței legiuitorului, o modalitate de contracarare – cu componentă financiară — a efectelor unor împrejurări din sfera cazului fortuit.

Fondul de rezervă, deși are la rândul său ca sursă de constituire bugetul de stat, nu se confundă cu acesta și în niciun caz nu îl completează, existența și destinația fiind în mod expres predeterminate și specializate. În aceste condiții, nu se poate admite eludarea procedurilor aplicabile bugetului de stat prin crearea unui buget paralel, ocult, destinat membrilor si reprezentanților Partidului Național Liberal și finanțat exclusiv din Fondul de Rezervă Bugetară”, se mai menționează în plângerea penală depusă de social-democrați.

”În speța de față, Guvernul, cu vădit dispreț față de normele legale care disciplinează operațiunile privind banii publici, a uzat de procedura derogării de la prevederile art. 30 din Legea Finanțelor publice nr. 500/2002, unicul scop fiind de a crea premisele nelegale ale excluderii oricărei forme de control din partea oricărei terțe părți în ceea ce privește deturnarea surselor și atribuirii lor pe criterii politice”

PSD

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...